Leontinka sportuje

Nadace Leontinka podporuje zrakově postižené děti v rámci jejich sportovních a volnočasových aktivit. Právě sport patří mezi činnosti, díky kterým mohou navzdory svému handicapu překonávat samy sebe, zažít radost z úspěšného výkonu a začlenit se touto formou mezi zdravou populaci. Nadace Leontinka organizuje v rámci projektu Leontinka sportuje mnoho aktivit. Zapojuje do nich zrakově postižené sportovce i s jejich traséry či průvodci, kteří společně sdílí radost z pohybu a nových osobních rekordů. Všem těmto trasérům a dobrovolníkům za jejich nasazení ze srdce děkujeme!

Celková podpora projektu Leontinka sportuje v roce 2018 byla v hodnotě 717.043 Kč.

Akce, kterých se Nadace Leontinka v roce 2018 účastnila se zrakově postiženými běžci či závodníky: 51. ČEZ Jizerská 50, série závodů Česká pojišťovna RunTour, Od nevidim do nevidim pořadatele - nevidomého horolezce Honzy Říhy, extrémní štafetový závod VltavaRun, Hostivice RUN, 105. Primátorky, IRONPEOPLE a další.

Největší sportovní událostí ovšem byla charitativní akce s názvem 600 KM POSLEPU, kdy se nevidomý Ondřej Zmeškal, sportovec a klient Nadace Leontinka, rozhodl přeběhnout celou Českou republiku od západu na východ pro malé nevidomé děti. Trasu absolvoval za doprovodu trasérů během 10 zářijových dnů v kombinaci nběh + tandemové kolo. Nejen, že se přes platformu Darujme.cz podařilo vybrat významnou částku na podporu konkrétních zrakově postižených dětí, ale Ondřej také svým během inspiroval mnoho těch, kteří mu na trase či skrze média fandili. Ondro, děkujeme!

Dále děkujeme za podporu na sportovních akcích: EXX, Česká pojišťovna, Geometry Global, Raul s.r.o., RunTour, Nadace GCP, Nadace ČEZ, NF Avast, Ogilvy, VltavaRun, FM Logistic, White Trans, Eleven a pan Tomáš N., Tisk do 1000.cz, Jeden na jednoho, mikr.cz, PRIM, Primátorky, ČVK Praha, Chata MUHU, Penzion Polka, Skiservis Mára, pan Maxim Č. a mnoho dalších nepostradatelných dobrovolníků.

Projekt Leontinka sportuje v roce 2018 podpořily společnosti: Nadace GCP, Nadace ČEZ, NF Avast, UnlockPotentialNow, s.r.o.

V roce 2017 Nadace Leontinka poskytla zrakově postiženým sportovcům zajištění účasti v hodnotě více než 500.000 Kč na závodech a sportovních akcích různého charakteru / Jizerská 50, Od nevidím do nevidím, Run Tour, Vlatava run, Hostivice Run, Běhej lesy, Primátorky/ .

NADACE LEONTINKA podporuje zrakově postižené děti v rámci jejich sportovních a volnočasových aktivit. Právě sport patří mezi činnosti, díky kterým mohou navzdory svému handicapu překonávat samy sebe, zažít radost z úspěšného výkonu a začlenit se touto formou mezi zdravou populaci.

NADACE LEONTINKA organizuje v rámci projektu Leontinka sportuje mnoho aktivit. Zapojuje do nich zrakově postižené sportovce i s jejich traséry či průvodci, kteří společně sdílí radost z pohybu a nových osobních rekordů. Všem těmto trasérům a dobrovolníkům za jejich nasazení děkujeme!

V roce 2017 NADACE LEONTINKA poskytla zrakově postiženým sportovcům zajištění účasti na závodech a sportovních akcích různého charakteru.

Ve dnech 17. - 19. 2. 2017 se na lyžařském stadionu v Bedřichově uskutečnil jubilejní 50. ročník Jizerské 50, kterého se s tradiční podporou NADACE LEONTINKA zúčastnilo 25 amatérských běžkařů s postižením zraku. Funkci trasérů zastaly skvělé osobnosti jako například himálajská horolezkyně Radka Tkáčiková, Maxim Čambor ze spolku 1na1, Jakub Pšenička a další, před kterými smekáme za jejich nasazení a sportovního ducha.

Běžecké dvojice vyjely na trasy 50, 25, 10, 2 km a také firemní štafetu ve složení dva vidící a dva nevidící závodníci. Proběhla také jedna premiéra, kdy si zrakově postižený Marek Moflar zajel 30km trasu volnou technikou. Účast zrakově postižených na 50. ČEZ Jizerské 50 podpořila společnost Raul s.r.o., dlouhodobý partner NADACE LEONTINKA. Děkujeme a těšíme se na další ročník!

26. 3. 2017 vyrazila dvanáctičlenná výprava spolku Jeden na jednoho společně s NADACÍ LEONTINKA a českými zrakově postiženými sportovci na tradiční norské závody pro handicapované sportovce Ridderrennet 2017. Soutěžilo se mj. s povinnou zátěží a značným převýšením v náročném terénu, dále v biatlonovém závodu s laserovou zvukovou puškou, běhu na 10 km, obřím slalomu a finálním hlavním závodu Ridderrennet na 20 km. Česká výprava si domů odvezla nejen několik zlatých medailí, ale i skvělou zkušenost, že je schopná obstát i v celosvětové konkurenci.

Běžecká sezóna byla zahájena charitativním závodem Od nevidim do nevidim 8. 4. 2017. Trailový běh pořádá nevidomý horolezec Honza Říha, i letos se jí zúčastnili zrakově postižení běžci z NADACE LEONTINKA. Ti vyběhli na městský i lesní terén v délce 5,5 a 12 km, samozřejmě s doprovodem zkušených trasérů. Děkujeme za podporu a těšíme se zase příští rok!

Již potřetí jsme se s týmem 12 zrakově postižených a 12 trasérů zúčastnili extrémního štafetového závodu od pramene Vltavy až do Prahy VltavaRUN. Na start na šumavském Zadově se letos postavilo celkem 3507 běžců v 296 týmech, aby zdolali 36 v průměru 10 km dlouhých úseků vedených těmi nejkrásnějšími místy jižních a středních Čech. Tým NADACE LEONTINKA byl jediným handicapovaným týmem mezi ostatními a společně zdolal 360 km v čase 36 hodin 45 minut 25 sekund. Logisticky i výkonově nejnáročnější závod se konal o víkendu 13. – 14. 5. 2017 a na náklady s ním spojené přispělo celkem 44 dárců, který tímto moc děkujeme! Při doběhu navíc na všechny závodníky v cíli čekal masážní stan NADACE LEONTINKA, kde si mohli zdarma vyzkoušet masáž od zrakově postižených studentů školy A. Klara.
Děkujeme partnerům za umožnění zážitku: VltavaRUN, FM Logistic, White Trans, Eleven, Tisk do 1000.cz, Penzion Polka, Česká pojišťovna, Jeden na jednoho, Ogilvy. V rámci VltavaRun mohli běžci také podpořit projekt v aplikaci EPP – Pomáhej pohybem od Nadace ČEZ a prostřednictvím NADACE LEONTINKA věnovat své vyběhané body v částce 100 000 Kč na podporu střediska rané péče, které se stará o děti se zrakovým postižením ve věku 0–7 let.

Již popáté jsme běželi stále populárnější sérii amatérských závodů RunTour Česká pojišťovna, konající se v osmi českých městech. NADACE LEONTINKA zde zrakově postiženým běžcům zajišťuje startovné, traséra, zázemí a osobní asistenci během závodu. RunTour 2017 se za podpory NADACE LEONTINKA zúčastnilo celkem 33 zrakově postižených běžců (z toho 22 ve věku do 25 let), kteří odstartovali více než 110x. Společnost Mazda věnovala speciální běžecká trika z limitované edice, které si mohli závodníci na podporu NADACE LEONTINKA zakoupit na pardubické RunTour.

Padesátikoruna z každého startovného byla určena pro NADACI LEONTINKA a ředitelka Barbara Hucková nakonec převzala z rukou zástupce Nadace České pojišťovny (Nadace GCP) šek v hodnotě 1.401.800 Kč. Tyto finanční prostředky poputují do osmi Středisek rané péče po celé ČR, kde pomohou financovat cesty speciálně vyškolených poradkyň do rodin s dětmi s postižením zraku ve věku 07 let.

Tradiční účast běžců NADACE LEONTINKA je možná díky podpoře a osobnímu nasazení pracovníků Nadace GCP a agentury Geometry Global Prague... Děkujeme!

Děkujeme také Nadaci Martina Romana a jeho projektu Čtení pomáhá, díky kterému jsme mohli pořídit laserovou zvukovou pušku pro biatlon zrakově postižených.

Ani v roce 2017 jsme si nenechali ujít závodní sérii Běhej Lesy (tratě 11 a 22 km) – krásné tratě vedoucí přírodou a unikátním prostředím ČR (Karlštejn, Lednicko-valtický areál, Beskydy…). Hned ve dvou závodech reprezentovala například slabozraká běžkyně Eva Lesová, celkem se uskutečnilo 5 startů, na trať vyběhli 4 zrakově postižení z NADACE LEONTINKA.

V pátek 2. 6. 2017 se v rámci zahajovacího dne 104. Primátorek jel tradiční závod o Pohár NADACE LEONTINKA.

Na trati se utkaly dvě čtyřky s kormidelníkem obsazené veslaři s postižením zraku. Jedna posádka byla z VK Paprsek z Ústí nad Labem, druhou pak tvořili hendikepovaní veslaři z 1.CZP v Českých Budějovicích.

Za obě jmenované akce děkujeme společnosti RAUL!

4. ročník závodu Hostivice RUN proběhl v sobotu 20. 5. 2017. Na malebnou trať podél místních rybníků vyrazili i nevidomí běžci společně se svými traséry. Ve prospěch neziskových organizací se vybrala částka 64.440 Kč! Pořadateli moc děkujeme za možnost startovat na závodě zcela zdarma.

V sobotu 1. 7. 2017 odstartovala prázdninová Letní výzva pro srdcaře ambasadorky Veroniky Šimáčkové na podporu projektu Leontinka sportuje. Za dva měsíce se zapojilo dohromady 150 běžců, kteří na svých kilometrech vyběhali celkem 41.916 Kč! Třetí ročník tohoto charitativního projektu, jehož zakladatelkou je běžkyně, trenérka a také již zkušená trasérka Veronika Šimáčková, letos podpořil zrakově postižené sportovce a jejich aktivity.

Verče, všem dárcům a společnosti LIDL, která poskytla při vyzvedávání diplomů odměnu v podobě občerstvení, děkujeme a přejeme co nejvíce dalších ve zdraví naběhaných kilometrů!

Naše spřízněné šumperské středisko Ottlens - Centrum oční a estetické medicíny povolalo trenéry z GoFlex, kteří provedli speciální trénink pro pacienty se zrakovou vadou, zapojili se i nevidomí a slabozrací sportovci. Netradiční sportovní zážitek udělal dětem radost, děkujeme! Další skvělou akcí byl červnový běh „Poběž a uvidíš!“, do kterého „ottlensáci“ zapojili i nevidomé běžce z NADACE LEONTINKA.

Velký dík za podporu účasti na těchto sportovních akcích patří: Česká pojišťovna, Geometry Global, Raul s.r.o., RunTour, Nadace ČEZ, Nadační fond Avast, Ogilvy, VltavaRUN, FM Logistic, White Trans, Eleven a pan Tomáš Novotný, Tisk do 1000.cz, Jeden na jednoho, mikr.cz, PRIM, Primátorky, ČVK Praha, Chata MUHU, Penzion Polka, pan Maxim Čambor a mnoho dalších nepostradatelných dobrovolníků.

Projekt Leontinka sportuje v roce 2017 podpořily společnosti: Nadace GCP, Nadace Martina Romana, Nadace RSJ, Nadační fonf AVAST.

Celková podpora projektu Leontinka sportuje v roce 2017  byla 400 273 Kč.

Obrovský dík za podporu účasti na těchto sportovních akcích patří: Česká pojišťovna, Mather Activation s.r.o., Geometry Global, Raul s.r.o., RunTour, TV Nova, Nadace ČEZ, Ogilvy, VltavaRUN, FM Logistic, White Trans, Volkswagen užitkové vozy, Bread Market, Eleven a pan Tomáš Novotný, Tisk do 1000.cz, Pojišťovna Allianz, Jeden na jednoho, mikr.cz, PRIM, Klub veslování Kondor Brandýs nad Labem o.s., VK Blesk, ČVK Praha, Klub SKP Jablonec, Chata MUHU, Penzion Polka, také dobrovolníci pan Maxim Čambor, Miluška Jurošková.

V roce 2016 Nadace Leontinka poskytla zrakově postiženým sportovcům zajištění účasti v hodnotě více než 500.000 Kč na závodech a sportovních akcích různého charakteru.

Talentovaný nevidomý sportovec Marek Moflar mohl vyrazit na celosvětové závody IronMan díky podpoře Nadačního fondu Avast.

I v roce 2016 se mohli zrakově postižení sportovci zúčastnit hned dvou zimních akcí.
49. ročník ČEZ Jizerské 50 se uskutečnil 8. - 10. 2016 na lyžařském stadionu v Bedřichově. Tentokrát ovšem v upravené podobě kvůli nedostatku sněhu – i přesto na čtyřkilometrovém okruhu obstálo
celkem 14 zrakově postižených běžkařů se svými traséry (např. vynikající sportovkyně Zuzana Kocumová, Radka Tkáčiková). Běžecké dvojice vyjely na trasy 50, 25, 10, 2 km a firemní štafetu, kde se umístily na skvělém 33. místě z celkového počtu 54. Účast zrakově postižených na 49. ČEZ Jizerské 50 podpořila společnost Raul s.r.o., dlouhodobý partner Nadace Leontinka. Děkujeme a těšíme se na příští jubilejní 50. ročník!
Již popáté jsme zorganizovali Kurz běžeckého lyžování pro zrakově postižené a jejich traséry. 12. – 13. 2. I přes mírnou zimu se podařilo oba výcvikové dny s 8 zrakově postiženými (z toho 3 zcela nevidomí) a průvodci zvládnout na výbornou - na stadionu v Harrachově a pod vedením zkušených instruktorů Zbyňka Kováře a Radky Tkáčikové jsme pilovali správnou techniku běžeckého lyžování. V sobotu jsme se přesunuli do Bedřichova, kde nám dopolední tréning zpestřil Maxim Čambor, který přivezl biatlonové pušky pro zvukovou střelbu a všichni jsme si mohli přímo na sněhu a s lyžemi na nohou vyzkoušet střelbu poslepu. Nové podněty přinesl do sobotního dopoledního tréningu také sympatický Jirka Sýkora, mladý závodník a instruktor lyžování. Děkujeme všem instruktorům za skvělé vedení kurzu, panu Kolaříkovi za prima ubytování i bezvadnou stravu na chatě Muhu v Jindřichově a také všem zúčastněným běžkařům. Děkujeme Nadaci GCP za její podporu při všech sportovních aktivitách.

Běžecká sezóna byla zahájena charitativním závodem Od nevidim do nevidim 9. 4. Akci pořádá nevidomý horolezec Honza Říha, běželo celkem 17 zrakově postižených běžců. Ti vyběhli na trasy v délce 5,5 a 12,5 km a doprovodili je opět zkušení traséři. Děkujeme za podporu a těšíme se příští rok!

Již podruhé jsme se s týmem 12ti zrakově postižených a 12ti trasérů zúčastnili extrémního štafetového závodu od pramene Vltavy až do Prahy VltavaRUN. Konal se o víkendu 14. – 15. 5. a přispělo na něj několik desítek dárců. Tento logisticky i výkonově nejnáročnější závod celkem 360 km jsme opět zdolali, tentokrát v čase 36 h 36 min! Děkujeme partnerům za umožnění tohoto zážitku: VltavaRUN, FM Logistic, White Trans, Volkswagen užitkové vozy, Bread Market, Eleven a pan Tomáš Novotný, Tisk do 1000.cz, Pension Polka, Pojišťovna Allianz, Jeden na jednoho, Ogilvy.

Již počtvrté jsme běželi stále populárnější sérii amatérských závodů RunTour, konající se v osmi českých městech. Nadace Leontinka zde zrakově postiženým běžcům zajišťuje startovné, traséra, zázemí a osobní asistenci během závodu. RunTour 2016 se za podpory Nadace Leontinka zúčastnilo celkem 40 zrakově postižených běžců ve věku od 3 do 60 let, kteří odstartovali celkem 89x. Poprvé v historii Nadaci Leontinka reprezentoval zahraniční běžec. Prakticky nevidomý Yuya (17 let) z Tokia zaběhl závod na 5 km v doprovodu zkušeného vodiče Aleše Maliny v krásném čase 25 minut 46 vteřin. Novinkou ročníku byla také Mazda challenge pro rychlé běžce, kteří zaběhnou nad limit a Mazda za ně věnuje prostředky na pomoc zrakově postiženým.
Každá padesátikoruna ze startovného byla určena pro Nadaci Leontinka a ředitelka Barbara Hucková nakonec převzala z rukou zástupce Nadace České pojišťovny šek v hodnotě 1 044 300 korun. Tyto finanční prostředky poputují do osmi Středisek rané péče po celé ČR, kde pomohou financovat cesty speciálně vyškolených poradkyň do rodin s dětmi s postižením zraku ve věku 0 - 7 let.

Také běžec Eda Kožušník se rozhodl pomoci Leontince, na RunTour v Pardubicích podepisoval svou příručku Prostě běž! a z každého prodaného kusu věnoval 50 Kč.

Celkem 1046 běžců přijalo výzvu RunTour a pomohlo získat zrakově postiženým běžcům z Nadace Leontinka nové sportovní vybavení od firmy Intersport!
Stačilo se přihlásit do výzvy v aplikaci Endomondo a pak už jen běhat. Za každý uběhnutý km věnovala firma Intersport 1 korunu (až do výše 40 000 Kč) na sportovní vybavení dětem z Nadace Leontinka.

Tradiční účast běžců Nadace Leontinka je možná díky podpoře a osobnímu nasazení pracovníků Nadace GCP a agentury Geometry Global Prague... Děkujeme!

Ani letos jsme si nenechali ujít závodní sérii Běhej Lesy (tratě 11 a 22 km) – 4 krásné tratě vedoucí přírodou a unikátním prostředím ČR (Karlštejn, Lednicko-valtický areál, Beskydy…). Nadaci Leontinka reprezentovala například 19letá slabozraká běžkyně Terezie Hřídelová - na náročnou 11 km dlouhou trasu v beskydských kopcích se vydala v doprovodu zkušeného traséra Tomáše Zahálky. Obtížný závod v kluzkém terénu a s nemalým převýšením společně zaběhli ve skvělém čase 1 hodina a 15 minut.

V rámci pátečního programu 103. Primátorek Skupiny ČEZ se opět představili veslaři se zrakovým a kombinovaným postižením. Letošní ročník Primátorek odstartovala svou „spanilou jízdou“ čtyřka s kormidelníkem z VK Paprsek z Ústí nad Labem. V rámci akce byly také vydraženy hodinky Orlík, které věnovala firma PRIM a jejich nový majitel přispěl zrakově postiženým částkou 64 100 Kč.

Za obě jmenované akce děkujeme společnosti RAUL!

Osmnáctka statečných se zúčastnila 3. ročníku závodu Hostivice RUN - v sobotu 21. 5. vyrazila na malebnou trať podél místních rybníků. Po celou dobu se o ně starali traséři z řad společnosti Office Depot a místních běžců, pro které to byla v drtivé většině první zkušenost s trasérstvím. Pořadateli a společnosti Office depot moc děkujeme za možnost startovat na závodě zcela zdarma!

Již počtvrté jsme zajistili účast zrakově postižených na závodu Dračích lodí v Brandýse nad Labem 25. 6. Posádka složená z amatérských vodáků se zrakovým hendikepem a jejich zdravých přátel a příznivců Nadace Leontinka (s klapkami na očích) zajela sice na poslední příčce, ale zato se ctí. Děkujeme firmě MIKR.cz a Klubu veslování Kondor Brandýs nad Labem (pořadatel závodu).

11. 11. jsme netradičně oslavili Den nevidomých ve Freestyle Kolbenka. V průběhu dopoledne si slabozraké a nevidomé děti z různých koutů ČR pod vedením zkušených instruktorů vyzkoušely jízdu na speciálních lyžařských trenažérech. Spolek Jeden na jednoho navíc zapůjčil pušku na zvukovou střelbu, krom toho si děti mohly zaskákat na trampolínách. Děkujeme za podporu a těšíme se na další zajímavé a netradiční sportovní příležitosti!

Velký dík za podporu účasti na těchto sportovních akcích patří: Česká pojišťovna, Mather Activation s.r.o., Geometry Global, Raul s.r.o., RunTour, TV Nova, Nadace ČEZ, Ogilvy, VltavaRUN, FM Logistic, White Trans, Volkswagen užitkové vozy, Bread Market, Eleven a pan Tomáš Novotný, Tisk do 1000.cz, Pojišťovna Allianz, Jeden na jednoho, mikr.cz, PRIM, Klub veslování Kondor Brandýs nad Labem o.s., VK Blesk, ČVK Praha, Klub SKP Jablonec, Chata MUHU, Penzion Polka, také dobrovolníci pan Maxim Čambor, Miluška Jurošková.

Celková podpora projektu Leontinka sportuje v roce 2017  byla 400 273 Kč.

Celková podpora projektu Leontinka sportuje v roce 2016 byla 360 790 Kč.

Celková podpora projektu Leontinka sportuje v roce 2015 byla 369 300 Kč.

Pomozte nám se Zlatkou získat pejska pro Evičku!

Týden rané péče 2019

RunTour na Ladronce a jedna osobní výhra