Nadace RSJ pomohla odhalit skryté oční vady i vyškolit dobrovolníky

9.9.2020

Nadace RSJ je dlouhodobým partnerem Nadace Leontinka, bez jehož podpory by se neudála spousta zásadních věcí. Za uplynulé období nás v rámci zaměstnaneckých benefitů podpořila částkou 266.736 Kč!

Díky příspěvku se již podařilo:

•    V Jihočeském kraji provést preventivní screening zraku dětí do 6 let (které samy neřeknou, že špatně vidí) a včas tak odhalit skryté nebo počínající oční vady. Používá se speciální přístroj Plusoptix, který dokáže zachytit i to, co pediatr při běžné prohlídce nemá šanci odhalit, a zkontrolováno je 4,5 tisíce dětí ročně. Vyšetření neplatí zdravotní pojišťovny, a jedině díky němu se děti s postižením zraku dostanou včas k odbornému lékaři. U některých dětí byly zjištěny vážné odchylky a tyto děti byly odeslány k oftalmologům. Jednalo se především o vysoké stupně refrakčních vad a skrytou šilhavost, které vedou ke vzniku tupozrakosti.
V prvních letech života jsou velké předpoklady pro úspěšnou léčbu zrakové vady. Bez diagnostiky ovšem není šance tuto vadu u dětí zjistit. Sami rodiče nemají ve většině případů o vážných vadách zraku svých dětí ani ponětí.
-    u 3 % narozených dětí dochází k tupozrakosti
-    u 4 % dětí vzniká šilhavost
-    každé 4. dítě trpí refrakční vadou
-    95 % všech poruch vidění lze úspěšně léčit, pokud jsou odhaleny včas
Služba screeningu je i díky příspěvku Nadace RSJ poskytována všem dětem zdarma.

•    Zajistit dobrovolníky Centra Okamžik pro 174 jednorázových doprovodů v celkovém objemu 225 hodin. Během těchto pochůzek s asistentem si nevidomý člověk zvládne obstarat věci a vyřídit pochůzky, které by sám nezvládl – např. cesty k lékaři, na úřad, nákupy, procházky či účast na kulturních akcích.

Aby dobrovolníci stále odváděli špičkovou práci a rozuměli všem potřebám nevidomých klientů, proběhl také odborný výcvik a dvě supervize.

Pandemie koronaviru samozřejmě zasáhla i zde, ale díky rychlému přizpůsobení mohli dobrovolníci zůstat s klienty v kontaktu i nadále, zjišťovat jejich potřeby (zvlášť důležité u osaměle žijících lidí), nebo pro ně pochůzky vyřizovat samostatně.

•    Pomoci překlenout krizové období zrakově postiženému masérovi a sportovci Václavovi, který kvůli vyhlášenému nouzovému stavu přišel o zakázky a tedy i o živobytí. Jako novopečený tatínek, na jehož příjmu je rodina závislá, by bez pomoci zažíval hodně těžké chvíle.

•    Částečně přispět na nový notebook pro zrakově postiženého Matěje, studenta střední školy, který se předtím musel se svými třemi sourozenci dělit o jeden starý počítač, což mu v období zavřených škol ztěžovalo možnost studia on-line. Rodiče (tatínek pracuje jako sanitář a maminka onemocněla) si bohužel nákup nového notebooku nemohli finančně dovolit.

•    Umožnit průběžné vzdělávání poradkyň rané péče, které se starají o děti narozené s postižením zraku a také v tomto náročném období radí jejich rodičům, jak se o takové miminko správně starat.

•    Částečně dofinancovat mzdy zaměstnanců Tyflocenter v Olomouci a Českých Budějovicích.

•    Zajistit rehabilitační pracovníky pro zrakově postižené.

Moc děkujeme Nadaci RSJ za dlouhodobou podporu a důvěru, která nám umožňuje pomáhat tam, kde je to právě třeba, a pružně reagovat na momenty krize, jako je právě epidemie koronaviru.

Nadace Leontinka

NADACE LEONTINKA SLAVÍ 15 LET!

Cena Ď hl. m. Prahy pro MŠ Záryby

V úterý 15. září byly v pražské Galerii Vavrys vyhlášeny krajské Ceny Ď pro rok 2020.  Nadace Leontinka nominovala Mateř…

Vltava Run 2020 nakonec bez účasti Nadace Leontinka

Je nám to moc líto, ale letošní Vltava Run se uskuteční bez účasti štafety Nadace Leontinka. Po pěti úspěšných ročnících…